Budite srećni - Oslobodite se tereta iz prošlih veza

Objavljeno: , Članak napisao: horoskopius

worried-woman-coupleSvi nosimo prtljag iliti teret iz prošlih veza, u ovom ili onom obliku. Bilo da je to iz prošle ljubavne veze, prijateljske ili čak porodične, mi nosimo taj teret sa nama. I, to utiče na sve što radimo, na način na koji razmišljamo i delamo. Utiče na kompletan naš život.

Problem nije taj teret sam po sebi, već činjenica da dopuštamo da on utiče na svaku našu odluku, da nas definiše i određuje. Možemo li saznati ko smo ustvari, nezavisno od tog tereta ili nas upravo on oblikuje?

Ukoliko nas on oblikuje, onda dugujemo sebi priliku u životu da se oslobodimo tog uticaja i nadmoći. „Pustite da prođe“, uglavnom svi kažu. Ali to je daleko lakše reći nego uraditi. To se ne dešava preko noći. Posebno ako taj teret nosimo sa sobom već duže vreme. Potrebni su meseci, ponekad i godine. Ali, to je moguće!

Ovo su neki od načina koji nam mogu pomoći u procesu oslobađanja od tog tereta i njegovog uticaja na naše živote, odluke koje donosimo i trenutne veze.

Na početku moramo biti spremni i voljni da se oslobodimo tereta

Zašto se držimo tog tereta je različito za svakoga od nas. Jedni ga koriste kao sklonište od budućih povređivanja, nekome je upravo on pokretač i motivacija; jedni pomoću njega osećaju određene emocije a jedni kako bi se zaštitili od budućeg napretka! Bilo šta da je u pitanju, nikako nije dobro po nas i nikako nije u našem interesu.

Vrlo često želimo da se oslobodimo tog tereta, ali onda odustanemo, jer u jednom trenutku pomoću njega dobijemo nešto što samo mislimo da želimo. Znamo da to nije zdravo, ali smo na jednom određenom nivou svesti neverovatno zadovoljni što je sa nama. Oslobađanje od tereta prošlosti je teško i ne dešava se preko noći, ali moramo početi sa uverenjem da je upravo to ono što nam je potrebno.

Vođenje dnevnika

Sledeći korak mogao bi biti vođenje dnevnika. Zapisujte svoje misli, verovanja i ponašanja koja utiču na vaše raspoloženje. Budite iskreni i samo zapišite sve što vam padne na pamet. Budite samokritični i sam svoj sudac – napravite sopstvenu sudnicu, gde ćete biti potpuno realni prema sebi. Kako nastavite sa zapisivanjem, tako ćete uočiti i obrazce (šablone ponašanja i razmišljanja) i okidače! Okidači su ključni i njih treba prepoznati i promeniti.

Neka tvoja priča bude tvoj izazov

Mi pišemo svoju životnu priču iz našeg ugla. Ukoliko priča ne doprinosi našoj trenutnoj realnosti, na nama je da je promenimo. Naša priča je iz naše perspektive, kao što i treba da bude. Ali kada započnemo sa oslobađanjem od tereta prošlosti, to će nas izvesti korak izvan priče i videćemo život iz sasvim drugog ugla. Drugačija perspektiva pomoćiće nam da se oslobodimo nagomilanih emocija koje nas guše i omogućiti da prekinemo lance kojim su vezani za nas.

Pronađite pozitivnost

Svaka veza ima neku svrhu u našem životu, čak i ona loša. Naš cilj je da pronađemo one lepe i pozitivne stvari koje nam mogu pomoći da preformulišemo kako smo izgledali u toj vezi.

Možda nam je ta prošla veza pomogla da prihvatimo određene metode ponašanja, možda smo iz te veze izašli jači i otporniji, možda smo postali zahvalniji na malim životnim zadovoljstima. Jedino što možemo da uradimo je da prestanemo da se fokusiramo na loše stvari i prebacimo fokus na one lepe, bez obzira koliko bile male.

Budite ljubazni prema drugima

Lako je da budete ljubazni prema ljubaznim ljudima, ali neka vam cilj bude da budete ljubazni prema svima – čak i prema onima koji to manje zaslužuju. To će prebaciti fokus sa prošlih loših ponašanja na one dobre buduće. Možemo zaustaviti uticaj prošlih loših ponašanja na naše sadašnje i buduće veze – počnimo tako što ćemo ih prepustiti zaboravu i biti blagi i dobri prema apsolutno svima.

Napravite svoju sopstvenu verziju srećnog života

Kada započnemo sa oslobađanjem od tereta prošlosti vrlo je važno da vizualizujemo svoju buduću sreću. Kako će ona izgledati bez tog tereta?

Kako ćemo se osećati i reagovati u novim vezama? Kako period kada smo sami utiče na nas? Kako donosimo odluke bez tog prtljaga prošlosti?

Jednom kada budemo imali jasnu viziju kako izgleda život bez te ovisnosti od tereta prošlosti, biće nam daleko lakše da napravimo buduće izbore.

Oslobodite se očekivanja

Jednom kada počnemo da živimo nezavisni od svog tereta prošlosti, vrlo je važno da poradimo na očekivanjima. Upravo su naša očekivanja ta loša spona između prošlosti i budućnosti, koja nam ne dozvoljavaju da uživamo u svakom trenutku koji nam pruža život. Vrlo često imamo izvesna očekivanja, neka su nerealna, a da nismo svesni toga. Zato je vođenje dnevnika važno – upozoriće nas kada nas podilaze žmarci i zbog čega! Znaćemo šta je okidač i moći to eliminisati iz svog života.

Imajte na umu da ćete tokom tog procesa osećati umor, pa čak i želju da odustanete. Nikako nije lak proces oslobađanja, jer kao što smo rekli, on nije nastao juče. Nosimo ga već dugo sa sobom i praktično je postao deo nas. Suočićemo se sa mnoštvom emocija, a neke će biti i bolne. Ako nastavimo da živimo i dalje sa njim, a da se ne suočimo sa tim problemom, on će imati uticaj na naš život i dalje. Nemojte rizikovati da izgubite nekog posebnog u svom životu, zbog tereta prošlosti. Dajte sve od sebe da ga se oslobodite jer ćete jedino tada moći realno sagledati svoj život i biti upravo ono što jeste. Jedino tada ćete biti istinski srećni!